About Me

My photo
" Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya sama ada di bumi dan di langit dan Dialah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui"

Sunday, October 3, 2010

Usah Tinggal Bayi Menyusu

Kuala Lumpur: Ibu bapa atau penjaga diingatkan memberi sepenuh perhatian ketika menyusukan bayi dengan susu botol serta tidak membiarkan bayi menyusu sendiri tanpa pengawasan bagi mengelak kejadian tercekik susu.
        Pakar Perunding Pediatrik Kanak-Kanak Junina, Mutiara Damansara, Dr. Yong Junina Fadzil berkata. mereka perlu memangku kepala bayi tinggi sedikit ketika penyusuan menggunakan susu botol supaya pengaliran susu ke dalam saluran pernafasan lancar.
       "Bayi sebolehnya tidak dibaringkan ketika sedang menyusu sebaliknya kita sendiri perlu menyusukannya kerana dikhuatiri bayi tersedak dan tercekik.
       "Kebanyakkan kes bayi tercekik susu kerana ibu bapa atau penjaga meninggalkan bayi berseorangan dalam keadaan baring serta meletakkan bantal di dada bayi bagi menampung botol susu. Ia amat berbahaya dan tidak digalakkan sama sekali," katanya.
      Beliau mengulas beberapa kejadian bayi meninggal dunia baru-baru ini kerana tercekik susu akibat kecuaian ketika menyusukan bayi.
     Dr. Yong Junina berkata, " puting susu bayi terutama yang baru lahir seharusnya lebih kecil selain tidak menggunakan puting botol berlubang besar."* Persoalan, Berapa ramaikah ibu bapa atau penjaga yang sedar akan kemungkinan-kemungkinan berlakunya kejadian tersebut kerana rata-rata ibu bapa atau penjaga sememangnya membiarkan bayi mereka menyusu sendirian tanpa pengawasan.  Salah siapakah???


No comments:

Post a Comment