About Me

My photo
" Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya sama ada di bumi dan di langit dan Dialah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui"

Monday, May 9, 2011

Gula kini RM2.30 sekilogramPUTRAJAYA: Berkuatkuasa jam 12 tengah malam tadi, harga gula di negara ini meningkat sebanyak 20 sen sekali gus menjadikan harga barangan kawalan itu yang sebelum ini berharga RM2.10 kepada RM2.30 sekilogram.
Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Mohd Zain Mohd Dom (gambar) berkata, walaupun harga gula di pasaran tempatan dinaikkan, kerajaan masih perlu membayar subsidi sebanyak RM283.4 juta.

“Dalam masa sama, pembayaran subsidi sebanyak RM283.4 juta itu bagi memastikan harga gula di pasaran negara ini dapat dikekalkan.
“Penjimatan harga subsidi 20 sen itu hanya menjimatkan RM116.6 juta sedangkan harga semasa sekilogram gula di pasaran dunia ialah RM2.50,” katanya pada sidang media mengenai Pelarasan Semula Subsidi Gula di KPDNKK, di sini, semalam. Tindakan itu berikutan keputusan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang menetapkan subsidi gula di negara ini perlu diturunkan. Kenaikan harga gula ini adalah kali keempat selepas kerajaan berbuat demikian sebanyak tiga kali pada tahun lalu iaitu pada Januari dengan kenaikan sebanyak 20 sen, Julai dengan kenaikan sebanyak 25 sen serta Disember kenaikan sebanyak 20 sen.

Mohd Zain berkata, langkah penurunan subsidi gula itu selaras dengan strategi jangka panjang kerajaan untuk merasionalisasikan subsidi secara berperingkat.

Beliau berkata, walaupun perubahan harga runcit dibuat, harga gula di pasaran tempatan masih lagi rendah berbanding negara serantau lain. “Harga gula di Indonesia RM3.80 sekilogram, Singapura RM3.61 sekilogram, Thailand RM2.31 sekilogram dan Filipina RM4.50 sekilogram,” katanya. Namun, katanya, dengan kadar kenaikan itu peniaga makanan tidak sepatutnya menaikkan harga makanan dan minuman kerana perubahan harga berkenaan tidak terlalu ketara dan hanya membabitkan kenaikan kecil. “Mungkin ramai yang tidak sedar kesan daripada pengambilan gula secara berlebihan akan menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kos lebih besar untuk merawat pesakit. “Jadi, kami berharap kenaikan harga ini dapat mengubah gaya hidup rakyat di negara ini,” katanya. Katanya, kementerian juga akan melakukan kajian setiap enam bulan bagi memastikan keperluan penyelarasan subsidi harga gula. 


...................................................................................


[Perihal diriku]


10 mei 2011 (selasa) @ 1727 pm


nak bercerita yang sekarang ni saya dah 32 weeks for pregnancy. Hehehe.... xsabau rasanya nak tunggu orang baru yg ketiga dalam keluarga kecil kami ini. yang sulung dah sekolah tadika. umur 5 tahun. yang kedua umur 3 tahun. sekarang yang no 2 ada kat kg (kedah) dan yang sulung ada dengan saya sekarang. dalam keadaan macam ni memang xlarat nak jaga kedua-duanya. kalau boleh balik keje nak terus tdo jer. nak kata penat tu, xdelah jugak tapi xtau kenapa. malas kot?? hehhehee..


semalam masa ambil anak sulung balik dari rumah nenek, anak ada wish selamat hari ibu. yang kelakarnya hadiah yang dia bawa balik dari sekolah tu bukan untuk mamannya tapi untuk papanya. hairan kan???? wish selamat hari ibu tapi hadiah untuk papa. huhuhu... udah ler papanya xde sekarang ni. ishhh, lagilah sebak hati den ni. tapi apa boleh buat, demi untuk masa depan. redha jelah. insya allah, selamat semuanya nanti. 


lagipun dah xsabar rasanya nak bercuti 3 bulan ni. bestnya dok kat umah dalam masa 3 bulan tu. dah xsabar dah ni...(berkhayal jap.. 3 bln tu)
Due pada 4 Julai 2011. tapi rasanya bersalin sebelum 4 julai kot. tapi saya dah isi borang cuti seminggu awal dari tarikh jangka bersalin tu. Last weeks of Jun, saya dah start cuti. hehehehe..


Bos dah tanya, sapa nak ganti tempat bila bercuti nanti. huhuu.... 
semua tu urusan admin bos. apa2 nanti admin yang akan cari pengganti untuk tanggung kerja. kecian plak bos, karang terkontang-kanting. maaflah bos, saya bukan sengaja nak bercuti 3 bulan tu tapi yang pasti saya dah excited nak bercuti 3 bulan. boleh gitu??
sori bos....


oklah nak balik dulu. bye2 semua. 
selamat membaca blog saya.
chau..........

No comments:

Post a Comment